Fish & chips
Tempura taikinalla paneroidut turskan seläkkeet ja itse tehdyt rapeat ranskalaiset Heston Blumenthalin tyyliin sekä majoneesikastike.
Ainesosat 2-4hlö
Tempura
- 2,5dl vehnäjauho
- 0,5dl maizena(maissitärkkelys)
- 0,5tl ruokasooda
- 0,5tl leivinjauhe
- 1tl suola
- 2,5-3dl vichy/olut
Chips
- 6kpl rosamunda peruna
- 2-3l syväpaistoöljyä friteeraukseen
Turska
- 500g turskan seläke
- 2kpl lime
Tartar kastike
- 6rkl majoneesi
- 1rk suolakurkku
- 1rkl punasipuli
- 1rkl ruohosipuli
- 1rkl tilli
- 1rkl kapris
Ohjeet
1. Chips
Aloita ranskalaisten tekemisestä sillä ne vievät eniten aikaa. Kanttaa perunat joka sivulta ja leikkaa samankokoisiksi noin pikkurillin kokoisiksi puikoiksi. Laita ranskalaiset laakeaan kattilaan tai vaikka paistin pannuun ja lisää vettä niin että peittyvät kunnolla. Keitä hiljalleen poreilevassa vedessä kypsäksi, niin että pysyvät kuitenkin kasassa. siirrä ritilälle tai uunivuokaan ja pakasta jäähdytyksen jälkeen noin 1h.
Lämmitä syväpaisto öljy isossa kattilassa 130c ja friteeraa perunat suoraan pakkasesta 5minuutin ajan. Jäähdytä ja pakasta uudestaan 180c lämpöisessä öljyssä kunnes ovat kullanruskeita ja rapeita. Nosta reikäkauhalla paperille ja suolaa heti.
2. Tempura
Kun perunat pakastuvat, valmista tempura taikina. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää vihcy/olut ja sekoita varovasti ja jätä huoneenlämpöön turpoamaan. Taikinan tulee olla niin paksua että se peittää turskan kokonaan.
3. Turska
Leikkaa seläkkeet haluamallasi tavalla saman kokoisiksi paloiksi. Suolaa palat molemmilta puolilta reilusti. Käytä tempura taikinassa, anna ylimääräisen taikinan valua pois ja aseta varovaisesti 180c öljyyn ja friteeraa kunnes kauniin ruskea pinta, noin 5min. Nosta reikäkauhalla taloupaperille ja suolaa pinta kevyesti.
4. Tartar
Sekoita majoneesiin hienonnettu suolakurkku, punasipuli, kapris, tilli ja ruohosipuli.
Leikkaa lime lohkoiksi ja purista lautasella kalan päälle.